matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Mysia:
ln(cos x)
lim x−>0
ln(cos 2x)
13 lut 11:07
Jerzy:
Reguła H.
13 lut 11:08
Jerzy:
−sinx
cos2x
cos2x
1
= lim
*
= lim
=
cosx
−2sin2x
4cos
2
x
4
13 lut 11:13
Adamm:
ln(cosx)
ln(cosx)
1/x
2
=
ln(cos(2x))
ln(cos(2x))
1/x
2
lim
x→0
cosx
1/x
2
= lim
x→0
(1+(cosx−1))
[1/(cosx−1)](cosx−1)/x
2
= = lim
x→0
(1+(cosx−1))
[1/(cosx−1)](1/2)(−sin
2
(x/2))/(x/2)
2
= e
−1/2
lim
x→0
cos(2x)
1/x
2
= lim
x→0
cos(2x)
4/(2x)
2
= e
−2
ln(cosx)
1/x
2
lne
−1/2
1
lim
x→0
=
=
ln(cos(2x))
1/x
2
lne
−2
4
13 lut 11:35