Oblicz pole pomiędzy krzywymi:
Invalidor:
y=x2
x=y3
Czy ktoś może potwierdzić że to pole jest równe 5/12?
13 lut 10:36
azeta: si
13 lut 10:37
Jerzy:
A jak to obliczyć ?
13 lut 10:41
Invalidor: No z całki nieoznaczonej. Nie jestem pewien czy to zadanie jest dobrze ale jeśli jest to mam
zaliczoną sesje

.
13 lut 10:42
Jerzy:
A mozesz mi to pokazać ?
13 lut 10:42
Invalidor: Albo niezaliczoną
13 lut 10:43
Adam: oznaczonej
13 lut 10:43
Invalidor: Oznaczonej*
13 lut 10:44
Jerzy:
Pokaż jak liczyłeś ?
13 lut 10:46
Invalidor: Zrobiłem całkę oznaczoną przy a=0, b=1. I policzyłem dla wzoru, jako górną ograniczającą
obrałem funkcje y=x1/3 a dolną y=x2. Z tego policzyłem oznaczoną i potem podstawiałem
granice całkowania dla całki oznaczonej
13 lut 10:49
Jerzy:
Nie było pytania ... to mnie zaćmiło i liczyłem całkę ∫ (x
3 − x
2)dx i dostałem inny wynik
13 lut 10:53
Invalidor: Ale tak jest dobrze? Jak zrobiłem?
13 lut 10:54
13 lut 10:56
Invalidor: JEZU DZIĘKI, SESJA ZDANA
13 lut 10:57
Jerzy:
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | | 5 | |
= ∫(x1/3 −x2)dx = [ |
| x4/3 − |
| x3] = |
| − |
| = |
| |
| | 4 | | 3 | | 4 | | 4 | | 12 | |
13 lut 10:59
Jerzy:
| 3 | | 1 | | 9 | | 4 | | 5 | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| 4 | | 3 | | 12 | | 12 | | 12 | |
13 lut 11:00
zef: To takie proste rzeczy są na zdanie sesji ?
13 lut 17:11