liczby zespolone
howto: pytanie czy jak mam taki przyklad:
x4 + 2x2 + 4 =0
i podstawiam za t = x2 to musze trzymać się, że t>0 w przypadku gdy będę operował na liczbach
zespolonych?
13 lut 10:05
Jerzy:
W zbiorze liczb zespolonych kwadrat liczby moze być ujemny: i2 = −1
13 lut 10:12
howto: ok dzieki,
a jeszcze pytanie czy jest jakiś szybszy sposób na rozwiązywanie takich równań, bez
konieczności podstawienia? bo troche duzoo liczenia takim sposobem
13 lut 10:15
Adam: (x2+1)2=−3
x2+1=±i√3
x2=−1±√3
13 lut 10:24
howto: dzieki
a co zrobic jak mam taki przypadek:
x4 + ix2 + 6 = 0
rozbijam to na:
(x2 + 3i)(x2 − 2i) = 0
ale dalej juz nie jest tak kolorowo bo np.
x1 = √−3i = √3i3 = ± i√3i ?
13 lut 10:30
Mariusz:
(x4+4x2+4)−2x2=0
(x2−√2x+2)(x2+√2x+2)=0
13 lut 11:05