ostatnia liczba
jjk: Wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n ostatnia cyfra liczby 43n+1 − 5 * 4n + 6 jest 0
13 lut 09:54
Jerzy:
Trudno dowieść nieprawdę.
n = 1
44 − 5*4 + 6 = 256 − 20 + 6 = 242
13 lut 10:02
===:
4n(4*42n−5)+6
13 lut 10:07
Jerzy:
4*(4*42 − 5) + 6 = 4*59 + 6 = 242
13 lut 10:11
Rafal: Może chodziło o to, że n ma być dodatnią liczbą całkowitą parzystą?
4n(42n+1−5)+6
dla dowolnej dodatniej liczby całkowitej n liczba 42n+1 kończy się cyfrą 4 ⇒ liczba
42n+1−5 kończy się cyfrą 9
n jest parzyste ⇒ liczba 4n kończy się cyfrą 6 ⇒ liczba 4n(42n+1−5) kończy się cyfrą 4 ⇒
liczba 4n(42n+1−5)+6 kończy się cyfrą 0
n jest nieparzyste ⇒ liczba 4n kończy się cyfrą 4 ⇒ liczba 4n(42n+1−5) kończy się cyfrą 6
⇒ liczba 4n(42n+1−5)+6 kończy się cyfrą 2
13 lut 12:07