Granica z Hospitalem
logic: Potrzebuję wskazówek, jak obliczyć xln(tgx). Wychodzi 0*∞, więc biorę pod wzór/schemat
f(x)/1g(x) ale dalej mi nie wychodzi.
Ma wyjść 0 a ja mam −x2/tgxcos2x, więc dalej Hospital i tak w kółko?
13 lut 09:37
Jerzy:
Zastosuj drugi raz.
13 lut 09:45
Jerzy:
| | −2x | | −2x | | 0 | |
= lim |
| = lim |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 1 + tgx*2cosx(−sinx) | | 1 − sin2x | | 1 | |
13 lut 09:48
Jerzy:
tam mi umknął tgx w mianowniku, ale to nic nie zmienia.
13 lut 09:49
logic: racja... a ja to robiłem pod wzór pochodnych a Hospital przecież liczy pochodną góry i dołu...
dzięki!
13 lut 09:51