Oblicz
katix: Punkt K jest środkiem boku BC równoległoboku ABCD, w którym AB = 8 dm. Prosta DK przecina
prostą AB w punkcie P. Znajdź długość odcinka BP. Odpowiedź uzasadnij.
Mam problem z narysowaniem tego rysunku,gdyż w żaden sposób mi mogę narysować prostej DK która
przecina prostą AB
13 lut 07:26
Pytający:

AB, DK to odcinki... dziwnie napisane zadanie.
ΔBPK jest podobny do ΔAPD, więc:
|BP|=8 dm
13 lut 08:07
Kacper:
13 lut 08:41
Eta:

ΔDCK≡ΔBPK cechy (kbk)
to |AB|=|DC|=|BP|
13 lut 10:44
katix: dziękuję bardzo
13 lut 11:24