granica w punkcie
Ala: korzystając z def. Heinego granicy w pinkci, należy obliczyć lim(x−>x
0)f(x)
| | −x2−2x+3 | |
f(x)= |
| , x0=−3 |
| | x+3 | |
| | x2−4x−5 | |
f(x)= |
| , x0=5 |
| | x2−7x+1 | |
wytłumaczy ktoś jak to się robi?
13 lut 06:13
Ala: to będzie limx−>∞(−(xn−1))=−(−3)+1=4?
13 lut 06:20
LECH: Dla drugiej funkcji wystarczy podstawic f(5) = 0
Dla pierwszej funkcji stosujesz podstawienie xn = − 3 +1/n i oblicz lim f(x) dla n →∞
oraz podstaw xn = − 3 − 1/n i oblicz lim f(x) dla n → ∞
13 lut 13:35
Adamm: bierzemy dowolny ciąg x
n taki że lim
n→∞ x
n = −3 oraz x
n≠−3 dla każdego n
| | −xn2−2xn+3 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ 1−xn = 1−(−3) = 4 |
| | xn+3 | |
podobnie z drugim
13 lut 13:39