parametr
kickd: |mx| + |m| = 4 Dla jakich wartości m równanie ma rozwiązania?
| | 4−|m| | |
|x| = |
| , m≠0, dla m=0 sprzeczność |
| | |m| | |
| | 4−|m| | |
i teraz trzeba zobaczyć, kiedy |
| >0 |
| | |m| | |
wiem jak zrobić to zadanie, ale moje pytanie brzmi czemu nie wychodzi,
gdy zamiast tej linijki co jest wyżej chce to rozbić na dwa przypadki? tak jak niżej
| | 4−|m| | | 4−|m| | |
x= |
| lub x=−( |
| ) tutaj wychodzi, że wystarczy że m będzie różne od 0, co |
| | |m| | | |m| | |
jest nieprawdą
13 lut 04:23
Jerzy:
To co napisałeś , to tylko rozwiazanie równania: |x| = A ⇔ x = A lub x = − A
Aby to równanie miało rozwiazania, to: A musi być nieujemne.
Weźmy równanie:
|x| = −3 ( wg tego co napisałeś: x = −3 lub x = − (−3) = 3 )
Czy to jest prawidłowe rozwiązanie ?
13 lut 08:06