wielomiany,modulo
howto: Znaleźć wszystkie liczby pierwsze p, dla których wielomian
V (x) = x4 + x3 + x2 + x
jest podzielny przez (x − 2) w Zp
POMOCY!
nie potrafie tego nawet ruszyc
12 lut 23:34
Jack:
x4+x3+x2+x = x(x3+x2+x+1) = x[x2(x+1) + 1(x+1)] = x(x+1)(x2+1)
12 lut 23:38
howto: nie bardzo wiem co z tym dalej zrobić
12 lut 23:49
Jack: moze inaczej.
podzielmy po prostu wielomian V(x) przez dwumian (x−2)
otrzymamy (jesli sie nie pomylilem)
x3 + 3x2 + 7x + 15 i reszty 30, zatem
V(x) = (x−2)(x3+3x2+7x+15) + 30
Reszta musi byc rowna 0, a jest ona rowna zero, gdy
30 mod p = 0
zachodzi dla p = 3, p = 5
sprawdzenie :
dla p = 3
V(x) = (x−2)(x3 + x)
dla p = 5
V(x) = (x−2)(x3 + 3x2 + 2x)
powinno sie zgadzac
(nwm czy w ten sposob sie to robi, ale ... no nie wiem...)
13 lut 00:27
howto: dzieki, zawsze to jakis sposob
chyba, ze ktos mialby tez inny pomysl na ten przykład to też byłbym wdzieczny
13 lut 09:16
john: jak sie nie myle, to mozna jakos zgadywac rozwiazania i dalej podstawiac do rownania
13 lut 18:34