uklad rownan
jjj: Czesc, moze mi ktos pomoc z tym zadaniem?

stwierdz dla jakich p∊ℛ uklad rownan
| ⎧ | px + y + z − t = 2 | |
| ⎩ | x + py + z − pt = 3 |
|
jest nie sprzeczny i w tych przypadkach podaj jego rozwiazanie
Pytający: Rząd macierzy rozszerzonej = 2 (bo wyznacznik 3 i 5 kolumny ≠ 0), więc aby układ był sprzeczny,
rząd macierzy współczynników musi być < 2.
Zatem,aby układ był sprzeczny, wszystkie minory 2x2 macierzy współczynników muszą =0.
minor z kolumn; wyznacznik
1,2; p
2−1
1,3; p−1
1,4; −p
2+1
2,3; 1−p
2,4; 0
3,4; −p+1
Stąd układ sprzeczny, gdy p=1.
W przeciwnym przypadku układ ma nieskończenie wiele rozwiązań zależnych od
liczbaZmiennych−liczbaRównań=4−2=2 parametrów.
Jako zmienne parametryczne przyjmuję x=m, y=n.
Po podstawieniu do równań otrzymuję ostatecznie:
x=m,
y=n,