zmienna pomocnicza
origi2: mam równanie
4x
2(−x
4−x
2+3)=0
| | 1+√13 | |
i wykorzystalem zmienna pomocnicza t, czyli −t2−t+3=0 i wyszly mi t1= |
| i |
| | −2 | |
| | 1−√13 | |
t2= |
| ale co dalej mam robić? bo to sa t1 i t2 a nie x1 czy x2. |
| | −2 | |
12 lut 22:26
origi2: aa bo t=x2 czyli poprostu spierwiastkowac to i to beda te wyniki, ok
12 lut 22:27
Pytający: z tego: 4x
2(−x
4−x
2+3)=0
przeszedłeś na:
4x
2(t−t
1)(t−t
2)=0
czyli:
| | 1−√13 | | 1+√13 | |
4x2(x2+ |
| )(x2+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √13−1 | | √13−1 | | 1+√13 | |
4x2(x+( |
| )1/2)(x−( |
| )1/2)(x2+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lut 08:44
Jerzy:
Jeśli podstawiasz: t = x
2 , to obowiązkowo warunek: t ≥ 0
| | 1 + √13 | |
t1 = |
| nie spełnia tego warunku. |
| | −2 | |
13 lut 09:02
origi2: dzieki
13 lut 17:06