geometria
opiekacz:

Obliczyć pole trójkąta wyciętego z trójkąta równobocznego prostymi łączącymi wierzchołki z
punktami
dzielącymi boki w stosunkach 1:2
| 3 | |
wynik wyszedł mi |
| całego pola |
| 7 | |
12 lut 21:35
Jack: ciekawe , poki co nie mam pomyslu
12 lut 23:31
opiekacz: dodam że zadanie ma związek ze środkami mas
12 lut 23:47
opiekacz:

teraz zaczepiam masę 4 do A oraz 2 do B
podobnie masę 1 do C
mam 1C+2B=3E oraz 3E+4A=7S gdzie S to punkt na AE
podobnie 4A+2B=6D oraz 6D+1C=7S' gdzie S' to punkt na CD
ponieważ to te same środki mas to S=S'=G
| |DG| | | 1 | | 1 | |
stąd mamy |
| = |
| zatem |DG|= |
| |CD| a co za tym idzie, ponieważ |
| |CG| | | 6 | | 7 | |
| 1 | | 1 | |
PACD= |
| PABC to PAGD= |
| PABC |
| 3 | | 21 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
więc pole to PABC−3( |
| PABC− |
| PABC)= |
| PABC |
| 3 | | 21 | | 7 | |
teraz wyszło mi inaczej...
13 lut 00:37
Eta:

Z podobieństwa trójkątów : ABE i CGE oraz DBK i CGK
| |GK| | | |GC| | |
|
| = |
| ⇒ ........ y= 6x |
| |BK| | | |DB| | |
P −−− pole (ΔABC)
zatem w ΔEBC :
| 1 | | 1 | |
6P1= P2+P1 ⇒ P2=5P1 to 7P1= |
| P ⇒P1= |
| P |
| 3 | | 21 | |
oraz : 2(2P
1+P
2)=2P
2+P
1+S⇒
S= 3P
1
13 lut 02:55
opiekacz: dziękuję
13 lut 09:55