| (cosα + sinα)(cosα − sinα) | ||
Uzasadnij, że jeżeli α jest katem ostrym, to | = 1 − tg2 | |
| cos2 α |
| cos2x | sin2x | cos2x−sin2x | ||||
1−tg2x= | − | = | = | |||
| cos2x | cos2x | cos2x |
| (cosx+sinx)(cosx−sinx) | ||
| cos2x |
| 1 | 1 | 1 | ||||
( | − sinα)( | − cosα)( | + tgα) | |||
| sinα | cosα | tgα |
| 1 − sin2 α | 1 − cos2 | 1 + tg2 α | ||||
( | )( | { | ) = | |||
| sinα | cos α | tg α |
| cos2 α | sin2 α | 1 + tg2 α | ||||
( | )( | )( | ) = | |||
| sin α | cos α | tg α |
| cos2 α/cos2 α + sin2 α/cos2 α | ||
cos α * sin α *( | ) = | |
| sin α/cos α |
| 1 | cosα | |||
cos α * sin α ( | * | ) | ||
| cos2 α | sinα |
| 1 | cosx | |||
cosx•sinx( | • | )= | ||
| cos2x | sinx |
| 1 | ||
cosx•sinx• | =1 | |
| sinx•cosx |