ttt
tade: Pytanie. mam równanie 2ax2−(a+2)x+1=0 chce sprawdzic dla jakich wartosci a ma dwa pierwiastki
Δ=(a−2)2>0 zeruje sie dla a=2 ale skąd wiem czy ramiona ma skierowane w góre czy w dół
bo jesli w góre to Δ> dla R/{2} ale jesli odwrotnie to slabo
12 lut 20:30
Jerzy:
1) 2a≠ 0
2) Δ > 0
12 lut 20:39
tade: | | 1 | |
dobra dam drugi przykład (2m+1)x2−(m+3)x+2m+1=0 i tutaj delta zeruje sie dla m=−1 i m= |
| |
| | 3 | |
ale zeby zaznaczyc przedzial musze wiedziec czy a>0 czy <0 Mogłbyś mi wytłumaczyc jak to
poprawnie zrobic?
12 lut 20:44
Jerzy:
Interesuje cie wspolczynnik przy m2
12 lut 20:50
Eta:

Bez względu na zwrot ramion ( są dwa rozwiązania
gdy:
2m+1≠0
i Δ>0
12 lut 20:51
tade: No tak ale jak pojawi sie inny warunek np ze wzorow vieta to musze sprawdzic czy nalezy do
przedzialu gdzie Δ>0
niewiem czy rozumiesz o co mi chodzi, bo samemu jakos ciezko mi to opisac
powiedzmy ze z wzorow vieta m=3 lub m=1 a delta zeruje sie w m=2 i m=4 wiec tylko jedno me
bedzie nalezec do przedzialu i teraz od a zalezy które
:(
12 lut 20:58
tade: acha chyba kapuje nie patrze na współczynnik kierunkowy w pierwszym danym równaniu tylko na
równanie ktore mam z delty tak?
12 lut 20:59
Jerzy:
Tak.
12 lut 21:24
Timor i pumba: A dlaczego wspolczynnik kierunkowy ?
12 lut 21:31