python
Metis: Python lista
W liście mam następujące liczby: [2,3,2,1]
Teraz chcę podzielić ją na dwie osobne listy(parzyste i nieparzyste)
Piszę:
list1=['2', '3', '2', '1']
for j in list1:
if j%2 == 0:
parzyste=[]
parzyste.append(j)
Niestety, nie powtarza i wypisuje tylko raz liczbę 2.
Jak naprawić kod, by powtórzenia też znalazły się w liście?
12 lut 20:29
eH: bo zerujesz listę przy każdej iteracji?
12 lut 20:38
eH: zdefiniuj listę parzyste przed pętlą for
12 lut 20:40
eH: to tylko taka moja skromna rada, bo sam Pythona znam dosyć słabo
12 lut 20:40
jc: W ogóle jest źle. Próbujesz dzielić znaki przez 2. System nie zgłasza błędu?
12 lut 20:42
eH: właśnie też się dziwiłem czemu to działa
12 lut 20:42
eH: ale pomyślałem, że może ma jakąś wersję Pythona czy coś gdzie to jest akceptowalne
12 lut 20:43
Mariusz:
To zależy jeżeli znaki utożsamia z ich kodami np ASCII inie będzie zgłaszał błędu
12 lut 20:45
Mariusz:
int(j)%2==0:
Poza tym to co zauważył eH
12 lut 20:58
Metis: Nie zgłasza błędu bo to część reszty programu
12 lut 21:15
Metis: Liczby do listy pobierane są od użytkownika
12 lut 21:15
Metis: Oczywiście działa, dzięki.
12 lut 21:16
KKrzysiek: @Metis, od kiedy na studiach jest Python ?
13 lut 02:00
Metis: Ja na politechnice nie mam. Ale działam sobie w nim sam.
Na UWr w ramach przedmiotu Podstawy Programowania jest wybór pomiędzy C++, a Python'em.
13 lut 12:16
Adamm: Metis, na jakim kierunku jesteś jeśli można zapytać?
jak tam jest na wydziale?
13 lut 12:24
Metis: Studiuję Elektronikę

Hmmm jak jest na wydziale − mi się podoba
13 lut 12:26
Adamm: hmm, ok
a jest jakiś wykaz co do rzeczy które może trzeba wiedzieć na danym kierunku?
czy jakaś podstawowa wiedza o fizyce, obwodach i programowaniu wystarczy?
13 lut 12:32
Metis: Są syllabusy
13 lut 12:43
Dziadek Mróz:
lista1 = [2, 2, 3, 4]
parzyste = [x for x in lista1 if x%2==0]
13 lut 15:37
KKrzysiek: Trochę odkopuje temat, ale podstawowa wiedza jak najbardziej wystarczy. Na polibudzie nie ma
problemu z zaliczeniem przedmiotów związanych z programowaniem, gdyż te przedmioty są
realizowane programowo od 0, i powoli idzie się do przodu. Najwięcej czasu na studiach zajmuje
matematyka, i przedmioty typowo z nią związane.
@Adamm
W sylabusie jest napisane jakie krok po kroku co musisz umieć rozwiązywać, tam jest wszystko
wraz z literaturą.
18 lut 04:49
Smule: Dobra stronka do opanowania podstaw programowania, algorytmiki etc.
http://pl.spoj.com
18 lut 16:18
Adamm: KKrzysiek, dziękuję
18 lut 16:20
Adamm: Smule, jestem świadom że istnieje taka strona, dziękuję w każdym razie
18 lut 16:27