Granica
Michał: limx−>0 (sinx/x)1/x2
12 lut 20:15
Janek191:
= 1
12 lut 20:18
Michał: Jak to policzyłeś? wiem że sinx/x to jeden ale w potędze jest ułamek.
12 lut 20:19
Adamm: | | sinx | |
(1+( |
| −1))[1/(sinx/x−1)]*(sinx/x3−1/x2) |
| | x | |
| | sinx−x | | cosx−1 | | −sin2(x/2) | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| | x3 | | 3x2 | | 6(x/2)2 | |
| | sinx | |
limx→0 ( |
| )1/x2 = e−1/6 |
| | x | |
12 lut 20:21
eH: powinno wyjść 1
12 lut 20:24
12 lut 20:27
Michał: Znaczy wdl "Adamm" dobrze to zrobił ale nie mogę pojąć tego rozumowania
12 lut 20:27
eH: dobra, sorry, mój błąd, myślałem, że jest do nieskończoności
12 lut 20:29