trygonometria
123: sin(x + π9) − sin(x− 2π9) = 1
12 lut 20:05
pawjan: zamieniamy ze wzoru na różnice sinusów
sinα−sinβ=2sinα−β2cosα+β2
czyli
2sinπ6cos(x−π18)=1
cos(x−π18)=1
x−π18=2kπ
x=π18 +2kπ
12 lut 20:20
123: dzięki
12 lut 20:33
123: wzór na różnice cosinusów zaczyna się od 2cos dlaczego tutaj zaczyna się od 2sin?
12 lut 20:41
'Leszek: Nie ma to znaczenia,obowiazuje przemiennosc mnozenia !
12 lut 20:45
123: czyli 2sin*cos lub 2cos*sin to jest to samo?
12 lut 20:46
zef: Hmmm a co to jest sin i cos ? Może jakieś kąty ?
Zadaj sobie też pytanie czy 2*3 to to samo czy 3*2 ...
12 lut 20:49
123: a dobra już wiem o co chodzi nie ważne
12 lut 20:49
123: potraktowałem te równanie nie tak jak trzeba
12 lut 20:50