Ciągi
enty: Oblicz sumę wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę
2.
Wytłumaczy mi ktoś te zadanie ... ?
12 lut 19:11
Eta:
Takimi liczbami są:
12,17,22,....... ,97 −−− tworzą ciąg arytmetyczny
| | an−a1 | |
a1=12 r=5 an=97 to n= |
| +1= ...=18 |
| | r | |
| | a1+an | |
Sn= |
| *n=................... podstaw dane i dokończ |
| | 2 | |
12 lut 19:16
'Leszek: Ustal te liczby , { 12 , 17 , 22 , 27 .......97 }
Jest to ciag arytmetyczny o roznicy 5 , ilosc tych liczb wynosi
97 = 12 + (n−1)*5 ⇒ n = 18
| | a1 + an | |
Sn = |
| * n = 109*9 = 981 |
| | 2 | |
12 lut 19:21
Timor i pumba: Liczy dwucyfrowe to 10 do 99
pierwsza liczba ktora przy dzieleniu przez 5 daje reszte 2 to 12 bo 12:5=2 i reszty 2
nasrtepna to 17
bo 17:5=3 i r2 czyli masz co 5
czyli nasza roznica tego ciagu arytmetycznego bedzie r=5
ostania czyli an=97 bo 97:5=19 i r2
ze wzoru an= a1+(n−1)*r czyli 97= 12+(n−1)*5 wylicz n
Masz n to podsatw do wzoru na Sn dla ciagu arytmetycznego
12 lut 19:23
enty: Dziękuje
12 lut 19:28