Parametry
tarnasik: Liczba −1 jest rozwiązaniem równania x3 + (m+1)x2 + (m−3)x − 3 = 0
Wyznacz wartość parametru m (m € R), wiedząc, że dane równanie jest średnią arytmetyczną
pozostałych rozwiązań.
12 lut 18:53
Eta:
Nawet poprawnej treści nie umiesz napisać:
"dane rozwiązanie" .....
12 lut 18:56
tarnasik: Proszę mnie nie obrażać, napisałem tak jak jest w książce.
12 lut 19:00
Kacper:
Raczej nikt ci nie pomoże
12 lut 19:07
Eta:
Taką treść podajesz:
"dane równanie jest średnią arytmetyczną pozostałych rozwiązań"
a to jest bełkot !
Popraw treść .....................
12 lut 19:09
tarnasik: Przepisywałem na szybko ze zbioru, nie zauważyłem błędu w książce.
12 lut 19:17
Eta:
No to teraz .... czekam na słowo przepraszam
12 lut 19:18
tarnasik: Nie wiem za co mam przepraszać, treść przepisałem z książki, ani też nie obraziłem pana lub
pani, ale niech będzie, mój błąd
12 lut 19:19
tarnasik: jednakże faktycznie z błędem
12 lut 19:20
Eta:
I co?
1 sposób
x
1= −1 , k,w , −−− pozostałe pierwiastki tworzące wraz z x
1 ciąg arytmetyczny
k,−1,w −− tworzą ciąg arytm. ⇒ k+w= −2 ⇒ k= −(w+2)
wtedy to równanie ma postać : (x+1)(x−w)(x−u)=0
ze wzorów Viete
'a dla równania :
ax3+bx2+cx+d=0 ⇒ x1*x2*x3= −d/a
zatem −1*k*w= 3 ⇒ −1*[−(w+2)]*w= 3 ⇒ w
2+2w−3=0 ⇒ (w+3)(w−1)=0
w= −3 v w= 1 to k=1 v k=−3
(x+1)(x−1)(x+3)=0 ⇒ x
3+3x
2−x−3=0 i x
3+(m+1)x
2+(m−3)x−3=0
to m+1=3 ⇒
m=2 i m−3= −1 ⇒
m=2
Odp:
m=2
12 lut 20:45
tarnasik: dziękuję bardzo, podkreślam: nieświadomy błąd, na pewno źle jest skonstruowane zadanie, ma pani
rację
12 lut 21:17
Eta:
12 lut 22:05