Współczynniki trójmianu kwadratowego tworzą ciąg arytmetyczny
Oliju122: Współczynniki trójmianu kwadratowego f(x)=ax2+bx+c tworzą ciąg arytmetyczny o sumie −15.
Wyznacz a,b,c, wiedząc, że jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest 4.
12 lut 18:43
===:
wczoraj robiłem podobne
12 lut 18:49
Adamm: 16a+4b+c=0
a+b+c=−15
3b=−15
b=−5
15a+3b=15
a=2
c=−12
mamy (2; −5; −12) jako rozwiązanie
12 lut 18:50
Eta:
Z treści zadania:
f(4)=0 ⇒ 16a+4b+c=0
a+b+c= −15
i 2b=a+c −− z def. ciągu
to: 3b= −15 ⇒ b=−5 i a+c= −10
zatem:
16a+4b+c=0 ⇒ 15a−20 +a+c=0 ⇒ 15a−20−10=0 ⇒ a= 2
to a+c= −10 ⇒ c=−12
12 lut 18:54