Styczna do wykresu f(x)
masticgum: Czy istnieje styczna do wykresu funkcji f mająca współczynnik kierunkowy a? Jeżeli styczna
istnieje to wyznacz jej równanie.
c) f(x)=√x ; a=−1
1/2√x=−1
√x=−1/2
x=1/4
f(1/4)=1/2
−1*1/4+b=1/2
b=3/4
y=−x+3/4
co robię źle?
12 lut 18:17
Jack:
tutaj dochodzimy do sprzecznosci, zatem nie istnieje taka styczna.
12 lut 18:30
masticgum: dlaczego, przecież √4=2 lub √4=−2?
12 lut 18:59
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
f '(x) = |
| = − 1 ⇒ 2√x = −1 ⇒ √x = − |
| − sprzeczność, bo √x ≥ 0 |
| | 2 √x | | 2 | |
12 lut 20:09