Pole powieszchni zadanego zbioru
Medyk: Niech A={(x,y):−1≤x≤2∧|y|≤|x(2−x)|}. Oblicz powierzchnię zbioru A.
ktoś mógłby pomoc w rozwiązaniu i wyjaśnieniu tego zadanka?
12 lut 18:12
Jack:
12 lut 19:25
Jack:
rozwiaz nierownosc
|y| ≤ |x(2−x)|
12 lut 22:32
Medyk: hmm mam tak |y|≤ |x(2−x)| ⇒ |y| ≤ |x| * |2−x| wiec dla x : <−1,0) zmieniam znak wiec:
|y|≤ −x(2−x)⇒ y≤x(x−2)
−y≤x(x−2) wiec mam całkę :
2*(∫(od−1 do 0) x(x−2)dx) = 2*(∫x
2dx + 2∫xdx =1/3*x
3 + x
2
2*(∫(od−1 do 0)) = 2* 4/3 =8/3
dla x: <0,2> nie zmieniam znaku wiec mam 2(∫(od 0 do 2) x(2−x)dx =...=2*4/3= 8/3
po dodaniu oby całek mam 16/3
hmm nie wiem czy dobrze czy czegoś nie pominąłem, prosiłbym o sprawdzenie
12 lut 23:53
Medyk: złe zapisałem, ma być 2*∫x2dx − 2*∫xdx = −4/3 i oznaczona od −1 do 0 bedzie 2*(0− (−4/3)) =
8/3 reszta
już w porządku (chyba?)
13 lut 00:08
Medyk: (up) ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze rozwiązałem bo nie jestem pewien wyniku
13 lut 19:03