Kombinatoryka
Katrina1995: Ile jest liczb naturalnych ośmiocyfrowych, których suma cyfr jest równa 4?
12 lut 18:12
Jack:
zastanow sie na ile sposobow mozna uzyskac liczbe "4" jako sume 8 cyfr.
np.
11110000
12 lut 18:13
Adamm: r
1+1+r
2+r
3+r
4=4
stąd r
1+r
2+r
3+r
4=3 gdzie r
i≥0
| | | | | |
równanie ma | = | = 20 rozwiązań |
| | | |
12 lut 18:14
Jack: hmm, ja bym chyba wszystkie przypadki po kolei policzyl ; D
12 lut 18:14
Eta:
"ośmiocyfrowych" !
12 lut 18:15
Adamm: przepraszam
r
1+r
2+...+r
8=3
czyli rozwiązań jest
12 lut 18:15
Eta:
12 lut 18:16
Adamm: | | | | | |
przepraszam jeszcze raz | = | =120 |
| | | |
12 lut 18:19
Eta:
No
12 lut 18:21
Mila:
1)
(1||1110000) jedynka na pierwszym miejscu:
2)
3)(1||1200000) 7*6=42
4)(2||2000000) 7
5)(1||3000000) i (3||1000000) 7*2=14
6)40000000 1
Razem
n=35+21+42+7+14+1=120
II sposób
kombinacje z powtórzeniami
pierwsza cyfra różna od zera
12 lut 18:25
Jack: Mila
12 lut 18:25