trygonometria
123: sinx5=cos3x
prosiłbym o pomoc, chodzi mi o sposób rozwiązania polegający na zamianie cosinusa w sinusa.
12 lut 17:48
123: sin5x=cos3x*
12 lut 17:51
Adamm: cosx=sin(π/2+x)
12 lut 17:53
123: mogę to zapisać jako sin5x=sin(π/2−3x) ?
12 lut 17:58
zef: sin5x=sin(π/2+3x)
12 lut 17:59
Jack: tak
12 lut 17:59
Adamm: sin(5x)=cos(3x)
sin(5x)=sin(π/2+3x)
5x=π/2+3x+2kπ lub 5x=π/2−3x+2kπ
x=π/4+kπ lub x=π/16+kπ/4
12 lut 18:00
Jack: jak najbardziej moze byc tam minus, czemu nie?
12 lut 18:01
Adamm: w końcu cosx jest parzysty
12 lut 18:02
zef: No racja
12 lut 18:02
123: Dzięki.
12 lut 18:05