MACIERZE
poprawkowicz: Wyznaczyć takie wartości k, aby poniższy układ miał nieskoń−
czenie wiele rozwiązań. Od ilu parametrów zależą te rozwiązania.
x + 2y − 3z + t = 1
x + 4y + 3z + 4t = −4
x − 4y − 21z − 8t = k
Czy da się to rozwiązać bez liczenia rzędu macierzy?
12 lut 17:30
poprawkowicz: np. jakos gaussem?
12 lut 17:30
poprawkowicz: hmm

?
12 lut 18:30
poprawkowicz: jednak zdecydowalem sie na polczenie rzedu i rz(A) = 2 ale mam problem z rz(A|B) bo po
wyzerowaniu przy uzyciu Gaussa, dochodze do postacI:
1 2 −3 1 | 1
0 2 6 3 | −5
0 0 0 0 | (k−16)
jak z takiej macierzy moge dokonczyc dalej to zadanie?
Prosze o pomoc
12 lut 20:01
poprawkowicz: czy poprawne bedzie gdy napisze, ze:
uklad nie ma rozwiazania dla k=/= 16
i uklad ma rozwiazanie gdy k=16
12 lut 20:12
poprawkowicz: f5
12 lut 20:40
poprawkowicz: HELP
12 lut 21:53
Omikron:
Dla k≠16 układ sprzeczny
Dla k=16 istnieje nieskończenie wiele rozwiązań
12 lut 22:08
poprawkowicz: to nie rozumiem w takim razie, bo myslalem, ze dla k=16 jest jedno rozwiazanie dlatego, ze
wtedy caly wiersz sie wyzeruje i rz(A|B)=2 czyli tak jak rz(A) = 2 wiec jedno rozwiazanie
12 lut 22:11
poprawkowicz: bylbym bardzo wdzieczny za wyjasnienie
12 lut 22:13
12 lut 22:16
poprawkowicz: no jasne! DZIEKUJE!
12 lut 22:17