Ciąg arytmetyczny
ktoś: Ciąg arytmetyczny(an), o różnicy różniej od zera, składa się z 6n wyrazów. Suma 4n początkowych
wyrazów tego ciągu jest równa sumie 2n końcowych wyrazów tego ciągu. Wykaż, że stosunek sumy
3n początkowych wyrazów ciągu (an) do sumy 3n końcowych wyrazów tego ciągu jest różny 5/11.
Robię to tak, że
S4n = S6n − S4n −> S4n = 2*S6n
S3n / (S6n−S3n) = ...
I rozpisuje następnie wszystko na wzór na sumę ciągu arytmetycznego i potem rozpisuję jeszcze
a3n, a4n itd.
Ale nic z tego nie wychodzi
12 lut 17:20
Janek191:
S4n = 0,5*(a1 + a1 + ( 4 n − 1)*r)* 4n = ( 2 a1 + (4n − 1))*2n
S6n = 0,5*(a1 + a1 + ( 6n − 1)*r)*6n = (2 a1 + ( 6n −1))*3n
itd.
12 lut 17:30
ktoś: Tak było robione. Tylko wyszło mi
( 2a1 + 3n*r − r )3 / 2( 2a1 + 7nr − r )
12 lut 17:38