Różniczkowalność
zef: Na podstawie definicji, zbadaj różniczkowalność funkcji w punkcie x=2, f(x)=|x2−4|
f(x)=x2−4 dla x∊(−∞;−2>u<2;∞)
−x2+4 dla x∊(−2;2)
Co tutaj trzeba robić krok po kroku ?
12 lut 16:53
Adamm: funkcja jest ciągła jako elementarna
| | f(2+h)−f(2) | |
limh→0+ |
| = ... |
| | h | |
| | f(2+h)−f(2) | |
limh→0− |
| = ... |
| | h | |
sprawdzasz czy są równe
12 lut 16:54
zef: f(2)=0
| | f(2+h)−f(2) | | (2+h)2−4−0 | | 4+4h+h2−4 | |
limh→0+ |
| =limh→0+ |
| =limh→0+ |
| = |
| | h | | h | | h | |
| | h2+4h | | h(h+4) | |
limh→0+ |
| =limh→0+ |
| =4 |
| | h | | h | |
| | f(2+h)−f(2) | | −(2+h)2+4−0 | | −4−4h−h2+4 | |
limh→0− |
| =limh→0− |
| =limh→0− |
| = |
| | h | | h | | h | |
| | −h2−4h | | h(−h−4) | |
limh→0− |
| =limh→0− |
| =−4 |
| | h | | h | |
pochodne jednostronne nie są równe więc f(x) nie jest różniczkowalna.
Zgadza się ?
12 lut 17:00
Pytający: ...i czy są równe wartości funkcji w tym punkcie (f(2)).
12 lut 17:00
Pytający: Cofam mój komentarz, przez moment myślałem, że chodzi o ciągłość funkcji...
12 lut 17:02
Adamm: Pytający, nieprawda
12 lut 17:03
Adamm: zef, jest ok
12 lut 17:04
zef: A wracając do ciągłości funkcji bo to też chyba powinienem jakoś udowodnić
Ciągłość funkcji w punkcie x0=2 ...
limx→2−f(x)=limx→2+f(x)
limx→2−−x2+4=0
limx→2+x2−4=0
f(2)=0
Granice jednostronne są równe, więc funkcja jest ciągła
12 lut 17:04
Adamm: już powiedziałem ze funkcja jest ciągła jako funkcja elementarna
12 lut 17:05
zef: Tak, wiem widziałem ale nie wiem czy napisanie takiego komentarza jest wystarczające. Lepiej
udowodnię równość pomiędzy granicą lewo i prawostronną. A gdyby te granice były sobie równe
ale f(x0) nie można byłoby obliczyć bo np. x0 nie należałoby do Df ?
12 lut 17:07
Adamm: to byłaby różniczkowalna
12 lut 17:09
Adamm: cofam to
jak może być różniczkowalna w punkcie w którym nie istnieje funkcja skoro
potrzebujemy tego punktu do naszej granicy
12 lut 17:14
zef: A no racja, sam już piszę głupoty
12 lut 17:15