Dane są dwie proste y=3x-4 i y=-2x-5.
Martyna1996: Dane są dwie proste y=3x−4 i y=−2x−5.
Prosta "k" przecina te proste w punktach A i B.
Środek odcinka AB ma współrzędne S=(7/2;−4).
Wyznacz nierówność opisującą koło o środku w punkcie S, do brzegu którego należą punkty A i B.
12 lut 16:52
Janek191:
S = ( 3,5 ; − 4)
A = ( 3, 5)
B = ( 4, −13)
r2 = I AS I2 = 0,52 + (−9)2 = 0,25 + 81 = 81,25
Równanie okręgu
( x − 3,5)2 = ( y + 4)2 = 81,25
=========================
12 lut 17:21
Janek191:
Pomyłka

( x − 3,5)
2 + ( y + 4)
2 ≤ 81,25
12 lut 17:22
Janek191:
Współrzędne punktów A i B policzymy z :
| 3 x1 − 4 + ( −2 x2 − 5) | |
| = − 4 |
| 2 | |
12 lut 17:23