dziedzina naturalna funkcji
pietrek123: Jak wyznaczyc dziedzinę naturalną funkcji f(x)=√x4+5x3−4x2−44x−48
12 lut 16:19
Pytający:
f(x)=√x4+5x3−4x2−44x−48
czy
f(x)=√x4+5x3−4x2−44x−48
12 lut 16:30
pietrek123: f(x)=√x4+5x3−4x2−44x−48 sorrki za błąd
12 lut 18:06
Adamm: x4+5x3−4x2−44x−48≥0
twierdzenie o pierwiastkach całkowitych wielomianu mówi że muszą one być dzielnikami 48
(ten wielomian ma pierwiastki całkowite)
12 lut 18:08
Timor i pumba: x4+5x3−4x2−44x−48≥0
W(1)= 1+5−4−44−48≠0
W(−1)= 1−5−4+44−48≠0
w(−2)= (−2)4+5(−2)3−4*(−2)2−44*(−2)+48= 16−40−16+88−48= 0 (jest
(x3+5x3−4x2−44x−48) : (x+2) dalej TY juz rob
12 lut 18:16
pietrek123: A prosciej? Mi coś świta, ze muszę wyłączyć x w największej potędze przed nawias, ale nie wiem
czy dobrze kombinuję.
12 lut 18:17
Timor i pumba: prosciej sie nie da
dzielic musisz juz TY
12 lut 18:20
pietrek123: Czyli podstawiać pod x 2,−3,3,−4 itd. aż do skutku i dla każdego równania równego 0 utworzyć
nawias?
12 lut 18:23
Adamm: po znalezieniu rozwiązania dzielisz, takim sposobem coraz prościej będzie liczyć, a
liczba dzielników wyrazu ostatniego będzie coraz mniejsza
ostatecznie przedstawiasz wielomian w postaci iloczynowej i nakładasz na rysunek poglądowy
12 lut 18:25
Timor i pumba: Piotr znalazles jeden pierwiastek x=−2
Wiec dzielisz swoj wielomian przez (x+2)
U mie popraw sobie na x4 a nie x3
Po podzieleniu otrzymmas wieloniam stopien o jeden nizej czyli stopnie 3
Tak samo szukasz pierwiastkow wsrod dzielnikow wyrazu wolnego (wielonianu stopnia trzeciego
Potem znowu dzielisz
PO podzieleniu m,asz wielomian stopnia drugiego (a to juz potrafisz rozwiazac
12 lut 18:28
pietrek123: Ok jak podziele wielomian 3 stopnia to otrzymam wielomian stopnia drugiego, licze deltę i te x
wywalam z dziedziny tak?
12 lut 18:34
12 lut 18:36
pietrek123: Dobra, dobra już obliczyłem, dzięki wielkie. Nie każdy jest z matematyką na Twoim poziomie
12 lut 18:45
Timor i pumba: NIc nie szkodzi
ja matematyke konczylem (za rok bedzie 40lat
12 lut 18:51
pietrek123: Nie chce zakładać nowego tematu. Mam jeszcze do rozwiązania takie zadanie: Wyznacz najmniejszą
i najwiekszą wartość funkcji f(x)=(x+2)2x2 w przedziale [−4,1]. Na kolokwium obliczyłem
wartości dla każdej liczby z przedziału i wykładowca nie uznał.
12 lut 19:01
Ajtek:
Policz pochodną tego. Sprawdź, czy w podanym przedziale funkcja posiada max./min. lokalne.
Następnie oblicz f(−4) i f(1). Zapamiętaj, w przedziale <−4;1> jest nieskończenie wiele
liczb
12 lut 19:09
Timor i pumba: Policz dobrze pochodna
Potem przyrownaj ja do zera i wylicz x
Funkcja moze przyjmowac wartosc nim i max w tych xch albo na koncach przedzialu
Musisz to policzyc
12 lut 19:14
Adamm: skoro policzył wartość dla każdej liczby z przedziału [−4;1] to jest niezły, ja bym mu uznał
12 lut 19:18
Timor i pumba: Ale pewnie tylko dla x=−4 i x=1 to zrobil
12 lut 19:29
pietrek123: Śmieszne

Dla każdej liczby całkowitej
12 lut 19:31
Ajtek:
pietrek123, to mimo wszystko trochę mało

.
12 lut 19:32
pietrek123: Wiem, że mało, ale widzę, że kolega wyżej sobie śmieszkuje ze mnie, no cóż, nie każdy jest
geniuszem matematycznym. Wybacz Adamm
12 lut 19:34
Adamm: pietrek123, nie mówię że tak jest
i nie mówię że jestem
12 lut 19:43
pietrek123: f'(x)=4x3+12x2+8x dobra ta pochodna?
12 lut 19:46
pietrek123: znaczy to chyba jeszcze wyłaczyć można 4x
12 lut 19:47
Timor i pumba: No mozna
12 lut 19:49
Timor i pumba: 4x(x2+3x+2)=0 ⇒x=0 lub x2+3x+2=0 Δ= 1 x1= −2 lub x2= −1
Liczysz dla x=−4 x=−2 x=−1 x=0 x=1
12 lut 19:53
pietrek123: 4x(x2+3x+2) z nawiasu x1= −1 x2= −2 i z 4x 0. Dla tych x−ów mam obliczyć wartośc funkcji?
12 lut 19:54
pietrek123: Ok, dzięki!
12 lut 19:54
pietrek123: Mogą być dwa min lokalne?
12 lut 19:57
Adamm: tak
12 lut 20:02
Mariusz:
Nie trzeba zgadywać pierwiastków
x
4+5x
3−4x
2−44x−48=0
(x
4+5x
3)−(4x
2+44x+48)=0
| | 25 | | 41 | |
(x4+5x3+ |
| x2)−( |
| x2+44x+48)=0 |
| | 4 | | 4 | |
| | 5 | | 41 | |
(x2+ |
| x)2−( |
| x2+44x+48)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | y | | 41 | | 5 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y+44)x+ |
| +48)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Δ=0
| | 41 | | 5 | |
(y2+192)(y+ |
| )−( |
| y+44)2=0 |
| | 4 | | 2 | |
| | 41 | | 25 | |
y3+ |
| y2+192y+1968− |
| y2−220y−1936=0 |
| | 4 | | 4 | |
y
3+4y
2−28y+32=0
y
3−2y
2+6y
2−12y−16y+32=0
(y−2)(y
2+6y−16)=0
(y−2)((y+3)
2−25)=0
(y−2)(y−2)(y+8)=0
y=2
| | 5 | | y | | 41 | | 5 | | y2 | |
(x2+ |
| x+ |
| )2−((y+ |
| )x2+( |
| y+44)x+ |
| +48)=0 |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 49 | |
(x2+ |
| x+1)2−( |
| x2+49x+49)=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 7 | |
(x2+ |
| x+1)2−( |
| x+7)2=0 |
| | 2 | | 2 | |
(x
2−x−6)(x
2+6x+8)=0
(x−3)(x+2)(x+2)(x+4)=0
12 lut 20:40