1 | 1 | |||
x2+p(a+ | )x+q(a+ | )2=0 | ||
a | a |
p2 | 4q | |||
z drugiego Δ po wymnozeniu p2a2+2p2+ | −4qa2+8q− | |||
a2 | a2 |
1 | 1 | 1 | ||||
p2(a+ | )2−4q(a+ | )2=(a+ | )2(p2−4q) | |||
a | a | a |
1 | 1 | |||
sory błąd w treści drugie równanie ma wzor x2+p(a+ | )x+q(a− | )2=0 (minus w drugim | ||
a | a |
1 | ||
doprowadzilem juz delte do postaci (p2−4q)(a2+ | )+2(p2+4q) wiec wystarczy wykazac ze | |
a2 |
1 | 1 | 1 | ||||
Δ2=p2*(a+ | )2−4q*(a+ | )2=(a+ | )2*(p2−4q)≥0 dla p2−4q≥0 | |||
a | a | a |
1 | 1 | |||
Δ2 ≠ p2(a+ | )−4q)(a+ | ) napisalem ze zle przepisalem wczesniej | ||
a | a |
1 | 1 | |||
Δ2= p2(a+ | )−4q)(a− | ) | ||
a | a |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |