Pochodne czastkowe
Karolcia: Umiem liczyc pochodne po x i y z normalnych funkcji ale jak policzyc pochodne czastkowr po
czyms takim
Dwuktornie zrozniczkowac po y i po xy
12 lut 15:05
Karolcia: Zanczy sie policzyc pochodne 2x po y i raz po xy ale ja nie wiem jak traktowac te h(x) i g(y/x)
12 lut 15:06
Adamm: normalnie
pochodna funkcji złożonej
12 lut 15:06
Karolcia: Czyli jak licze po y
To mam x h(x) + g`(y)
Potem 2 razy po y
To g``y ?
12 lut 15:09
Karolcia: Tzn wszystko −1/y2 (x h(x))
12 lut 15:10
Adamm: | | x | | 1 | | y | |
zy=− |
| h(x)+ |
| g( |
| ) |
| | y2 | | x | | x | |
| | 2x | | 1 | | y | |
zyy= |
| h(x)+ |
| g( |
| ) |
| | y3 | | x2 | | x | |
12 lut 15:12
Karolcia: I 2 razy po y
Bedzie 2y/y4 (x h(x)) + g``y
12 lut 15:12
Karolcia: Czyli licze jakby pochodne z wnetrza tych funkcji tak?
12 lut 15:13
Adamm: poprawiam
| | x | | 1 | | y | |
zy=− |
| h(x)+ |
| gy( |
| ) |
| | y2 | | x | | x | |
| | 2x | | 1 | | y | |
zyy= |
| h(x)+ |
| gyy( |
| ) |
| | y3 | | x2 | | x | |
12 lut 15:17
Karolcia: I mam sprawdzic czy funkcja xy fxy+ y2 fyy+ x fx+ 2y fy=0
12 lut 15:20
Karolcia: A z tego co tut f widze to raczej nie spelnia bo przeciez sie nigdzie nie skroci to gyy i
nie wjemwiem czy tak to ma byc
12 lut 15:21