Matura
Kasia: Doradźcie mi. Jestem w 3 klasie liceum, ale nie czuję się ani trochę przygotowana do matury.
Zastanawiam się czy nie powtórzyć roku. Jestem średnią uczennicą i dałabym radę zdać, ale
problem polega na tym, że ja chcę być uczennicą wybitną. Nie potrafię pogodzić się z trójami.
Dlaczego każdy mi odradza? Przecież ja sama znam najlepiej moje możliwości i ograniczenia.
Chciałabym mieć więcej czasu. Co robić?
12 lut 14:20
Adamm: uczennicą wybitną tzn.?
12 lut 14:21
Alek: tzn trolem
12 lut 14:24
Adamm: nie no, jeśli ktoś chce powtarzać szkołę to jego decyzja
skoro uważa że mu to w jakikolwiek sposób pomoże, to niech tak zrobi
12 lut 14:26
Kasia: Kiedy byłam w gimnazjum udało mi się zostać laureatką olimpiady matematycznej, ciągle
wygrywałam konkursy, chwalili mnie na forum. Poszłam do mega wymagającego liceum i zwyczajnie
załamała się pod względem psychologicznym. Było też kilka prywatnych spraw, które źle wpłynęły
na moją zdolność przyswajania wiedzy. Sądzę, że jeśli przystąpiłabym do matury za rok,
napisałabym ją o wiele lepiej. Tu nawet nie chodzi o studia, tylko o moje własne poczucie
wartości. Wiem, że stać mnie na więcej i zwyczajnie nie potrafię pogodzić się z brakiem
perfekcji, ale moi rodzice i nauczyciele tego nie rozumieją. Dla nich liczy się, żeby
wszystkich "przpchac", a ja zwyczajnie nie jestem gotowa na studia.
12 lut 14:28
Benny: Moim zdaniem powtarzanie roku w liceum jest bez sensu.
12 lut 14:28
Kasia: Wiążę życie z karierą naukową, dlatego chcę mieć pewność, że wszystko rozumiem zanim przejdę
do kolejnej partii materiału. Przez własny brak skupienia i systematyczności sporo zawaliłam,
teraz pragnę to naprawić. Wiem, że niektórzy liczą tylko na te 30%, ale ja nie jestem takim
typem człowieka. Chcę mieć 90−100%. I nie trolluję, szkoda by mi było na to czasu.
12 lut 14:32
Adamm: ja wiąże życie z jedzeniem i dachem nad głową
12 lut 14:33
'Leszek: Powtarzanie klasy w liceum nie ma sensu ,zdaj mature i wowczas mozesz w
przyszlym roku zdawac powtornie mature i poprawic wynik .
Na roznych kierunkach studiow sa kursy " zerowe " dla studentow ktorzy
chca rozszerzyc sobie wiadomosci z matematyki na poziomie rozszerzonym ,
wes to pod uwage , a nie powtarzanie klasy w liceum !
12 lut 14:36