optymalizacja
alex: rozpatrujemy wszystkie stożki których powierzchnia boczna jest wycinkiem koła o polu 16√3π.
Oblicz wysokość i promień podstawy tego stożka, którego objętość jest największa
12 lut 14:16
Pytający: r,l,H,V>0
H=
√l2−r2
| | 16√3 | | 768 | |
H(r)=√( |
| )2−r2, |
| −r2>0 ⇒ r<4√768=44√3 |
| | r | | r2 | |
| | 1 | | 16√3 | | 1 | |
V(r)= |
| πr2√( |
| )2−r2= |
| π√768r2−r6, r∊(0,44√3) |
| | 3 | | r | | 3 | |
| | 1 | | 768*2r−6r5 | | πr(256−r4) | |
V'(r)= |
| π |
| = |
| =0 ⇔ r=0∨r=4∨r=−4 |
| | 3 | | 2√768r2−r6 | | √r2(768−r4) | |
dla r∊(0,4) V'(r)>0 ∧ dla r∊(4,4
4√3) V'(r)<0 ⇒ maksimum dla r=4
| | 16√3 | |
H(4)=√( |
| )2−42=√48−16=4√2 |
| | 4 | |
13 lut 04:40