Dowód!
Zdesperowana21: Prosze o zrobienie tych zadan,pilne!Dziękuję z góry
1. Wykaż,że suma 5+52+53+54+55+56+57+58+59 jest podzielna przez 31
2.Wykaż ze suma 116+117+118+119+1110+1111 jest podzielna przez 12
3.Wykaż że kazda liczba calkowita l,która przy dzieleniu przez 5 daje resztę 3,ma tę własność,
że reszta z dzielenie liczby 7l2 przez 5 jest również równa 3
12 lut 14:12
Adamm: 1. 5(1+5+52)+54(1+5+52)+57(1+5+52)=31*(5+54+57)
2. 116(1+11)+118(1+11)+1110(1+11)=12*(116+118+1110)
3. l=5k+3 gdzie k całkowite
7l2=7(5k+3)2=175k2+210k+63=5(35k2+42k+12)+3
12 lut 14:18