Tomek : Oblicz sumę n początkowych wyrazów ciągu geometrycznego (an), jeśli:
a1*a4=√5 , a2=1 , n = 7
12 lut 13:51
karty do gry: a
1 * a
4 = (a
1 * q)
2 * q = q =
√5
| | 1− q7 | |
S7 = a1 * |
| = ... |
| | 1 − q | |
12 lut 13:55
Tomek : a1 * a4 = (a1 * q)2 * q = q
Czy mógłbyś to bardziej objaśnić żebym w podobnych przypadkach wiedział jak to zrobić ?
12 lut 15:08
Jerzy:
a1*a4 = a1*a1*q3 = a12*q2*q = (a1*q)2*q
12 lut 15:11
karty do gry: Eta objaśniła, ale z niewiadomych przyczn usunęłą swój post.
a4 * a1 = a1 * a1 * q3 = (a1 * q)2 * q = (a2)2 * q = 1 * q
, bo a2 = 1 (drugi warunek)
12 lut 15:11
Tomek : Dziękuje bardzo
12 lut 15:17
Eta:
12 lut 15:17