matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
pomoocy!:
Oblicz granicę lim(x→0)(ctgx*ln(1−x)) Pozdrawiam!
12 lut 13:45
Adamm:
cosx
xcosx
*ln(1−x)=
*ln(1−x)
1/x
sinx
sinx
xcosx
lim
x→0
*ln(1−x)
1/x
= 1*lne
−1
= −1
sinx
12 lut 13:47