Dwa zadania z prawdopodobieństwa
Grek: 1. Spośród liczb 0, 1, 2, 3, 4 wybieramy jedną w następujący sposób. Rzucamy czterema monetami.
Jeśli wypadną cztery orły, wybieramy liczbę 0. W przeciwnym wypadku wykonujemy drugi rzut tymi
monetami, na których wypadła reszka i wybieramy liczbę równą liczbie orłów uzyskanych w drugim
rzucie. Oblicz prawdopodobieństwo wybrania liczby 0.
2. Rzucając trzy razy symetryczną sześcienną kostką do gry, otrzymano liczby oczek, których
suma jest równa 6. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że iloczyn otrzymanych liczb oczek jest
równy 6.
Zadanie nr 1 próbowałem zrobić, ale nie wychodzi mi dobry wynik. Natomiast zadania drugiego nie
wiem jak rozwiązać.
12 lut 12:56
Jerzy:
| | P(A∩B) | |
2) Prawdopodobieństwo warunkowe : P(A/B) = |
| |
| | P(B) | |
A − iloczyn równy 6
B − suma oczek równa 6
12 lut 13:04
Grek: | | 81 | | 31 | |
Umie ktoś wykonać zadanie nr 1? Wynik powinien wyjść |
| , a mi wychodzi |
| . |
| | 256 | | 256 | |
| | 3 | |
Co do drugiego zadania to wynik nie wyszedł zgodny z odpowiedzią. Powinno wyjść |
| , a mi |
| | 5 | |
Co robię źle?
12 lut 14:41
Jerzy:
IAI = 9
IBI = 10
IA∩BI = 6
12 lut 15:05
Jerzy:
A = (1,2,3) [6] + (1,1,3) [3] = 9
B = (1,2,3) [6] + (1,1,4) [3] + (2,2,2) [1] = 10
A∩B = (1,2,3) [6]
12 lut 15:08
Grek: Dziękuję za pomoc. Już wiem, gdzie popełniłem błąd.
12 lut 16:35