Całki nieoznaczone
arek199602: | | 1 | | 1 | |
Witam czy całka ∫ |
| jest równy |
| x−3? |
| | x3*√x2 | | 3 | |
12 lut 12:53
Jerzy:
Nie.
12 lut 12:54
12 lut 12:56
arek199602: Jak zatem potraktować ten pierwiastek jako wartość bezwględną?
12 lut 13:02
arek199602: z x?
12 lut 13:02
Jerzy:
= ∫x−7/2dx
12 lut 13:04
Jerzy:
Nie ... ja się pomyliłem.
12 lut 13:05
Jerzy:
Powinniśmy policzyć osobno całkę dla x > 0 i osobno dla x < 0
Dla x > 0 = ∫x−4dx
Dla x < 0 = − ∫x−4dx
12 lut 13:09
Adamm: | | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = sgn(x)*∫ |
| dx = −sgn(x)* |
| +c |
| | x3√x2 | | x4 | | 3x3 | |
12 lut 13:21
Weteran: oj oj oj

znowu jakieś zagmatwania drogi Jerzy
12 lut 19:36