Styczna w punkcie o odciętej
politolog: Mam do wyliczenie pole obszaru ograniczonego osią OX , wykresem funkcji y=x
3 i styczną do
niego
w punkcie o odciętej x0=3.
Zadania tego typu umiem liczyć, tylko nie wiem jak zaznaczyć na wykresie styczną. Oś OX wiem
która to

, y też zrobię ale co z tą styczną?
12 lut 12:28
Jerzy:
Styczna: y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
12 lut 12:30
politolog: czyli w moim wypadku: f'(x0)= 0? Jako pochodna z 3 tak? czyli zostaje mi tylko f(x0) czyli 3? i
wtedy
y=3?
12 lut 13:00
Jerzy:
f'(x) = 3x2
f'(3) = 3*9 = 27
12 lut 13:01
politolog: Odpowiednio y=3x2(x−3)+27 ? Czy coś źle kombinuję?
12 lut 13:27
Jerzy:
y = 27(x − 3) + 27
12 lut 13:28