Równanie logarytmiczne
Marcin: Witam,
Jak rozwiązać to równanie logarytmiczne?
ln1/x2+2
Robię to tak, ale nie wiem co dalej:
(ln1/x2)+2=0
ln1/x2=−2
eln1/x2=e−2
elnx−2=e{−2}
Ale chyba nie można po prostu skrócić teraz liczby e z logarytmem gdyż jego argument jest
podniesiony do ujemnej potęgi?
12 lut 11:44
Adamm: x≠0
lnx
−2=−2
z definicji logarytmu od razu dostajemy
x
−2=e
−2
x
2=e
2
x=e lub x=−e
12 lut 11:49
Marcin: Dzięki wielkie można było prościej jak widzę
12 lut 11:50
Jerzy:
x ≠ 0
| 1 | |
| = e−2 ⇔ x2 = e2 ⇔ x = e lub x = − e |
| x2 | |
12 lut 11:51