Trapez rownoramienny
Timor i pumba:

Obliczyc boki trapezu rownoramiennego znajac jego obwod 2p i dlaugosc przekatnej d
Ponadto wiadomo ze w ten trapez mozna wpisac okrag
a+2b+c=2p
Ponadto wiadomo ze kąty DSA i CSB sa proste
12 lut 11:34
Kacper:
12 lut 13:13
Timor i pumba: jesli CS=x
BS=y i Sc= Sa=r
i trojkaty ASB DSC sa rownoramienne
To wtedy
b
2= x
2+y
2
Nie mam pomyslu co dalej
12 lut 13:30
Eta:

Witam .... i o zdrowie pytam
3/ r
2= ab ⇒ h
2= 4r
2=4ab
4/ d
2= |AE|
2+h
2 ⇒......
i rozwiązujemy układ równań z a i b
......................
12 lut 13:37
Timor i pumba: Witam i dziekuje

Zdrowie jak na razie moze byc .
Zaraz to sobie rozkimam .
Eta
, a
Kacper sie tylko usmiecha ze ladne zadanko
Ja nawet myslalem o tych odcinkach stycznych ale nie za bardzo wieedzialem jak je zastosowac
12 lut 13:58
Timor i pumba: Jesczce mam pytanie do Ciebie
Masz ten zbior zadan w poociennej okladce Katarsinskiego i Okolowicza cz2?
12 lut 14:02
Eta:
Nie mam ( bo komuś pożyczyłam i...................
12 lut 14:10
Timor i pumba: To wielka szkoda . Bo bym pisal tylko numery zadan dla Ciebie .
12 lut 14:13
Timor i pumba: To w takim razie bede pisal od razu odpowiedzi do zadan .
Do tego jest taka
| p | | p | | p | |
| +√p22−d2}, |
| −√p22−d2} , |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
12 lut 14:18
Timor i pumba: Doszsedlem juz do tego czemu r2=a*b
ale z ukladem sobie nie poradzilem
12 lut 15:40
Timor i pumba: | | p | |
Ramiona tego trapezu beda mialy dlugosc a+b= |
| |
| | 2 | |
Teraz podstawy
mam rownania
d
2= |AE|
2+h
2
czyli d
2= (a+b)
2+4*a*b
d
2= a
2+6ab+b
2
Dotad doszedlem ale nie wiem czy dobrze
12 lut 18:02
Timor i pumba:
13 lut 00:09
Timor i pumba: Nikt>?
13 lut 16:12
Timor i pumba: Spojrzysz Milu ?
13 lut 17:44