Napisać równanie płaszczyzny prostopadłej i przechodzącej przez punkt
Zaza: Dana jest prosta R w przestrzeni R3 przedstawiona równaniem parametrycznym
x = 1+3t, y = 2+ t, z = −1+2t , −∞<t<∞
Napisać równanie płaszczyzny prostopadłej i przechodzącej przez punkt
(0,3,1)
12 lut 10:08
Jack: Plaszczyzna prostopadla do prostej czyli wektor normalny plaszczyzny jest rownolegly do wektora
kierunkowego prostej.
Zatem plaszczyzna moze miec wektor normalny :
v=[3,1,2]
No i ostatecznie mamy :
3*0 + 1*3 + 2*1 + D = 0
D = − 5
3x+y+2z −5=0
12 lut 10:26