Kolo wpisane w trojkat
5-latek:

Wierzcholki danego trojkata polaczono ze srodkiem okregu wpisanego odcinkami ktore podzielily
pole trojkata na 3 czesci 28, 60,80 m
2
Obliczyc boki danego trojklata
12 lut 00:24
bezendu: W czym problem ?
12 lut 00:29
5-latek: Mam pomysla ale na razie dobranoc

czas spac .
12 lut 00:40
wmboczek: wyrażamy pola jako iloczyny promienia i boku np. ra=120....
wyznaczamy połowę obwodu jako funkcję r z zależności na pole całego trójkąta
ze wzoru Herona obliczamy r
12 lut 08:10
5-latek: 0,5*a*r= 28
0,5*b*r= 60
0,5*c*r= 80
0,5*r(a+b+c)= 168
a+b+c= 336r
Dotad doszedlem
12 lut 10:45
Rafal:
Do wzoru Herona
| a+b+c | | | | | | 42 | |
p= |
| = |
| = |
| = |
| a=3a |
| 2 | | 2 | | 2 | | 14 | |
p−a=2a
196=a
2
a=14
b=30
c=40
12 lut 11:57
5-latek: Dzieki Rafał .
12 lut 12:13