katy
katy:

Wszystkie te polproste maja poczatek w niebieskim punkcie. Jak obliczyc katy α i β?
11 lut 23:46
Adamm: nie da się
można określić zależność między α a β ale nie da się ich obliczyć mając tylko te dane
11 lut 23:48
Adamm: α+β+180o=360o
α+β=180o
11 lut 23:49
katy:

A teraz? Chce pokazac, ze te dwa zakreskowane trojkaty sa podobne albo przystajace.
11 lut 23:58
Adamm: istnieją takie a, b że trójkąty nie są przystające ani podobne
12 lut 00:07
Adamm: musisz podać więcej danych, nie mam ochoty na zabawę
12 lut 00:10
katy: Sa te dwa kwadraty. Niebieski punkt jest ich wspolnym wierzcholkiem. Chce pokazac, ze odcinek
dzielacy na pol bok trojkata na dole jest polowa boku tego trojkata na gorze (tego odcinka
nieoznaczonego zadna literka).
12 lut 00:15
katy: A teraz mozna?
12 lut 00:54
katy: I co teraz da sie to jakos pokazac?
12 lut 14:07
katy: Czy nie da sie tego zrobic?
13 lut 00:32
katy: Moze trzeba dorysowac jakies odcinki jeszcze? Nie mam pomyslu.
13 lut 11:33
katy:

Przedluzylem boki tych kwadratow. Przeciely sie one w punkcie X. Czarne kropki oznaczaja katy
proste. Na czworokacie, ktory powstal z przedluzenia tych bokow mozna opisac okrag (bo dwa
katy proste naprzemianlegle). Zatem β+γ=180
o oraz α+β=180
o.
Stad α=γ. Czy to cos dalo?
13 lut 11:51