Suma odwrotnosci pierwiatkow wielomianu
Kinia: Znajdz sume odwrotnosci pierwiastkow wielomianu W(x) = x3 − x2 − 4x + 1
11 lut 22:04
eldo: Dawno nie robiłem takich zadań, więc nie wiem czy będzie po bożemu, ale...
np. na początek wykorzystując tw. Darboux pokaż, że wielomian ma pierwiastki, a potem
wykorzystaj wzory Viete'a dla wielomianu 3 stopnia.
11 lut 22:17
Eta:
A może taki W(x)= 4x3−x2−4x+1 ?
11 lut 22:25
piotr: | 1 | | 1 | | 1 | | x1x2+x1x3+x3x2 | | c/a | | −4 | |
| + |
| + |
| = |
| = |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | x3 | | x1x2x3 | | −d/a | | −1 | |
= 4
11 lut 22:30
Adamm: Eta, sumę odwrotności pierwiastków

W(0)=1, W(1)=−3
istnieje x
1∊(0;1)
W(2)=−3, W(3)=7
istnieje x
2∊(2;3)
to już są 3 na 100%
11 lut 22:31
Saizou :
Adamm dla wielomianu stopnia n zawsze istnieje n pierwiastków.
Eta chciała ułatwić życie

(sobie i innym)
11 lut 22:39
Adamm: Saizou,
zespolonych
11 lut 22:40
Saizou :
no tak, ale istnieją

nie określiłem jakich, ale myślałem o zespolonych
11 lut 22:46
Eta:
11 lut 23:12
Troll: x(x+2)(x−2)=(x+1)(x−1) ma wartosc partyjna logicznie.
12 lut 05:53
Troll: −2=−1=1=2=0=x. By uniknac zaszyfrowania samego siebie.
12 lut 06:00