Ciąg zawarty w prostej równoległej
Michał: Wykres ciągu (a
n) jest zawarty w prostej równoległej do prostej y = −2x oraz a
10 = 80.
Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa − 100?
Zacząłem od a{n} = −2n + a
1
80 = −20 + a
1
a
1 = 100
r = −2
| | 200 + (n−1)(−2) | |
Z tego Sn = |
| * n |
| | 2 | |
Z czego po doprowadzeniu do równania kwadratowego, wynik wychodzi błędny.
11 lut 21:01
Godzio:
Przyjąłeś, że wzór ciągu arytmetycznego jest an = r * n + a1, a tak nie jest.
an = r * n + a1 − r jeśli już, ale można korzystać ze standardowego wzoru.
r = − 2 więc
a10 = a1 + (10 − 1) * r
80 = a1 − 18
a1 = 96
11 lut 21:05
Michał: *a1 = 98
Dziękuję. Faktycznie, głupi błąd.
11 lut 21:11
Godzio: Tak, 98
11 lut 21:13