matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo oaso: hej. mam pewien problem, nie rozumiem pewnej sprawy. dlaczego wraz ze wzrostem wystąpień jednego wyniku nie wzrasta prawd. wystąpienia przeciwnego. w rzucie orzeł i reszka. OOOR... po trzech orłach wydaje się logiczne że prawdopodobieństwo wystąpienia reszki wzrosło? dlaczego nie wzrosło? Dzięki za odpowiedź
11 lut 20:37
Godzio: Czemu wzrosło? Co poprzedni rzut ma wspólnego z następnym? Nic, to tylko nasza psychika emotka
11 lut 20:39
Adamm: nie wydaje mi się to logiczne ani o jotę
11 lut 20:40
oaso: wiem ze jak rozpiszemy wszystkie kombinacje to.... nie rozumiem dlaczego musi byc wszystkiego po rowno.
11 lut 20:40
oaso: dlaczego Adamm?
11 lut 20:41
Godzio: Wyobraź sobie 4 obce osoby, w zamkniętym pomieszczeniu i jedna moneta, która chodzi między pomieszczeniami. Jedna osoba rzuca − orzeł. Nikt inny tego nie widział, daje monetę drugiej osobie. Rzuca, orzeł, podobnie trzecia, znów orzeł. Ostatnia osoba dostaje monetę i rzuca. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia orła? Popatrz z perspektywy tej osoby, nie wie co było wcześniej. Szansa na wyrzucenie orła to dalej 50%. A jaka jest teraz różnica czy rzuca jedna osoba czy kilka, to wciąż ta sama moneta emotka
11 lut 20:43
Adamm: czy sama obserwacja nie wpływa na wynik doświadczenia? emotka
11 lut 20:44
oaso: tak wiem, dzieki, wiem o tym... ahhh. nie dopuszczam tego do swojej swiadomosci... musi byc przecież sposób
11 lut 20:46
oaso: jakas dobra ksiazka filozoficzna o tle matematycznym? jakies materiały wyjaśniające podstawy podstaw? to co dziecia w szkole wykladaja to tak po prostu kucie na pale, tak tak i nie dyskutuj.
11 lut 20:51
Adamm: nie znam takich ale możesz pytać, może na część z twoich pytań znam odpowiedź
11 lut 20:53
Adamm: wiesz, filozofia ni jak ma się do matematyki filozofia pasuje do fizyki, w matematyce wszystko jest ścisłe
11 lut 20:56
oaso: nie, szkoda twojego czasu. materialu jest juz mnostwo, czasu malo. dzieki.
11 lut 20:57
oaso: filozofia..., tzn. mialem namysli nie do konca filozofie, ale jakies moze i nawet czasopismo opisujace matematyke jak dziennikarze celebrytów.
11 lut 20:58
oaso: dobra nie odpisuj, zadaje glupie pytania marnujac czas swoj i wasz. dzieki czesc
11 lut 21:00
Adamm: myślę że najlepsza by była do tego logika matematyczna
11 lut 21:00
oaso: a z ta logika matematyczna..., juz cos znalazlem dla moich kryteriow. dzieki za wskazowke.
11 lut 21:07
'Leszek: W logice klasycznej istnieja dwie wartosci logiczne 1 oraz 0 podstawowe prawo logiki dwuwartosciowej jest ∼(∼p) = p ale matematycy pracuja nad logika wielowartosciowa ( logika niepewnosci ), analogicznie jak zasada niepewnosci w fizyce w mechanice kwantowej , w oparciu o ten system logiki byc moze beda pracowaly komputery kwantowe, pozyjemy zobaczymy !
11 lut 21:08
oaso: dzieki 'Leszku.
11 lut 21:11
'Leszek: P.oaso, prosze poczytaj jeszcze o prawie wielkich liczb Bernoulliego i rozkladzie prawdopodobienstwa Bernoulliego,ktory podobno robil eksperymeny z prawdopodobienstwa . W przystepny sposob jest to opisane w Wikipedii. Powodzenia !
11 lut 21:18