Dowody w algebrze
masticgum: a) Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba n4/4+n3/2+n2/4 jest całkowita.
b) Uzasadnij, że dla żadnej liczby naturalnej n liczba n2+n+2 nie jest podzielna przez 3
11 lut 20:16
Adamm: | | n4+2n3+n2 | | n2(n+1)2 | |
a) |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
licznik to dwie kolejne liczby całkowite podniesione do kwadratu, zatem jest
podzielny przez 4
b) dla n=3k mamy 9k
2+3k+2=3(3k
2+k)+2 co daje resztę 2
dla n=3k+1 mamy 9k
2+6k+1+3k+3=3(k
2+3k+1)+1 co daje resztę 1
dla n=3k+2 mamy 9k
2+12k+4+3k+4=3(3k
2+5k+2)+2 co daje resztę 2
11 lut 20:22