Granica
Nie wiem: Witam. Dlaczego granica −xlnx w plus nieskończoności wynosi 0?
11 lut 19:31
Nie wiem: Sorki nie zero, ale minus nieskończoność.
11 lut 19:32
3Silnia&6: | | ln x | | 1/x | |
− |
| =H= − |
| = x →∞, przy x → ∞ |
| | 1/x | | −1/x2 | |
11 lut 19:35
Nie wiem: Też mi właśnie wychodzi plus nieskończoność, a wolfram pokazuje mi minus i już się kompletnie
pogubiłem.
11 lut 19:37
Adamm: skoro już używacie reguły Hospitala to przynajmniej poprawnie
kiedy stosujemy regułę Hospitala?
11 lut 19:38
3Silnia&6: wychodzi +∞, pewnie nie przepisaleś minusa
11 lut 19:38
Nie wiem: W przypadku symboli nieoznaczonych 0/0 i ∞/∞. No tu mamy symbol chyba ∞/0.
Przepisałem minusa.
11 lut 19:43
Adamm: 3Silnia&6, granica wynosi −∞
11 lut 19:43
3Silnia&6: Tak, dziękuje @Adamm
1/x → 0 przy x →∞, wiec reguły H nie mozna uzyc
11 lut 19:45
3Silnia&6: −x ln x = ln x−x
przy x → ∞ x−x → 0 ⇒ ln x−x → ln 0 = −∞
11 lut 19:46
Nie wiem: Dlaczego lnx(−x) daży do ln 0?
11 lut 19:51
Nie wiem: A dobra, czaje, dzięki
11 lut 19:53
3Silnia&6: To w ogole nie bylo potrzebne xd
przy x →∞ −x * ln x → −∞ * ∞ = −∞
11 lut 20:09