równania trygonometryczne
jaaa: cosx = −12 x należy do <0,3pi>
chciałbym wiedzieć jak rozwiązywać takie zadania czysto algebraicznie bez posługiwania się
rysunkami pomocniczymi o ile jest taka możliwość bo rysując sobie wykres jest mi o wiele
łatwiej, ale chce umieć wykonywać takie zadania bez pomocy rysunków.
11 lut 19:27
Pytający:
cos(α+π)=−cosα
zatem:
| | π | | −π | |
x+π = |
| +2kπ ⋁ x+π = |
| +2kπ, k∊ℤ |
| | 3 | | 3 | |
| | −2π | | −4π | |
x = |
| +2kπ ⋁ x = |
| +2kπ, k∊ℤ |
| | 3 | | 3 | |
x∊<0,3π>
więc ostatecznie:
| | 2π | | 4π | | 8π | | 10π | | 14π | | 16π | |
x∊{ |
| , |
| , |
| , |
| , |
| , |
| } |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
11 lut 20:02